Sunday, April 1, 2012

Maggi goreng mamak ikan bilis + madu lebah + coconut shake

Inilah masakan terbaik. tyme umah xde org, tyme tu lah aku masak sendiri. Kena cari tyme baik kalau nak masak sebb aku ni jenis malas nak masak untuk org. Smpaikan aku kena tggu lewat malam baru masak sebb lapar n xde org gagu aku. he5x. Ni aku sertakan resepi tersendiri. Kalau nak cube boleh lah. Aku punya style masakan hanya ala kadar je n yang penting secukup rase. Macam nyonya n baba ckp, masakan tu kenalah masak ikut hati, baru sedap...hu5x,,

Brg diperlukan : (untuk masak maggi)
+Maggi 1 bungkus (xkisah maggi ape, yang best curry n tomyam) (direbus)
+Bawang merah kecil 1 ulas ditumbuk
+Bawang putih 1 ulas ditumbuk
+Telur ayam sebiji
+Daun limau purut 2 helai
+ikan bilis digoreng
+Kicap manis n masin n cili sos
+Garam n gula secukup rasa
+Daging or ayam or udang or sotong or semuanye
+Limau nipis sebiji
+Sayur sawi 1 pokok or ape2x sayur nak guna
+madu lebah
+air masak (jika pekat)

Cara memasak:
Tumiskan bawang yg dikisar atau ditumbuk sehingga ade bau yg wangi tu, then masakan lauk seperti ayam or daging sehingga masak.
Masukkan kicap masin n manis n sos cili secukupnya dan masukkan air sekiranya kuah tu terlalu pekat.
Masukkan rempah maggi tu.
Masukkan semua sayur termasuk daun limau purut.
Masukkan maggi yang direbus dan kacau sehingga kuah tersebut jd kering.
Masakkan telur ayam td dgn maggi digoreng itu sehingga jd ala mamak lah.
Sediakan dalam mangkuk dan taburkan ikan bilis yang digoreng ke atas maggi tersebut.
Masukkan madu dan perahan limau nipis ke atas maggi itu.
Dan selamat makan.

Ramuan coconut shake
+Isi kelapa dan air kelapa
+ais
+chocolate chip
+Vanilla aiskrim

Caranyer:
Kisar isi kelapa dan air kelapa dan ais sehingga lumat
Masukkan dalam gelas dan letakkan aiskrim ke atas air itu dan taburkan chocolate chip tu ke atas aiskrim dan rasakan.

4 comments: